Beste SEO tool – 5 populaire tools vergeleken

Bij SpeciaalGeselecteerd besteden we veel tijd aan organische optimalisatie van webshops en we zijn daarvoor dan ook altijd op zoek naar de beste SEO tool. In dit artikel vergelijken we 5 populaire SEO tools. Nieuwsgierig naar de winnaar? Lees dan snel verder.

SE RankingWeb CEOSEM RushPro RankTrackerUmbrellum
serankingWeb CEOsemrushproranktrackerUmbrellum
Prijsvanaf €18,72 /maandvanaf €33 / maandvanaf €99,95 / maandvanaf €11 / maandvanaf €25 / maand
Proefperiode14 dagen gratis
geen creditcard
14 dagen gratis
geen creditcard
14 dagen gratis
geen creditcard
30 dagen
geen creditcard
14 dagen gratis
geen creditcard
Trustpilot4,8 uit 480 reviews4,3 uit 7 reviews4,2 uit 370 reviews3,6 uit 1 reviewgeen reviews
Uitgebreide review lezenWeb CEO reviewSEM Rush review
Aantal projectenvanaf 10vanaf 1vanaf 3vanaf 100 zoektermenvanaf
250 zoektermen
Geschikt voor Nederlandse sitesmogelijk 1
+++
mogelijk 1
+
mogelijk 1
++
mogelijk 1
+
mogelijk 1
+++
HerkomstUK + OekraïneUKUSAIsraëlNederland
App beschikbaarmogelijk 1onmogelijkmogelijk 1mogelijk 1onmogelijk
Rank Trackingmogelijk 1mogelijk 1mogelijk 1mogelijk 1mogelijk 1
SERP checkermogelijk 1mogelijk 1mogelijk 1mogelijk 1mogelijk 1
Backlinks Monitormogelijk 1mogelijk 1mogelijk 1onmogelijkonmogelijk
Concurrentieonderzoekmogelijk 1
+++
mogelijk 1
+++
mogelijk 1
+++
onmogelijkmogelijk 1
+

De beste SEO tools

Search Engine Optimization (SEO) is het proces van het maximaliseren van het aantal bezoekers uit zoekmachines dat naar een bepaalde website komt.

Aangezien Google regelmatig wijzigingen aanbrengt in zijn algoritme, moet iedereen in het SEO-spel alert zijn om bij te blijven. Gelukkig zijn er handige tools die je hierbij helpen en in dit artikel lees je wat wij de beste SEO tool vinden.

Wat is de beste SEO tool?

Op basis van ons eigen onderzoek waarbij we van alle genoemde tools minimaal de gratis proefperiode hebben gebruikt, vinden wij de absolute winnaar SE Ranking.

Inmiddels heb ik een jaarabonnement van SE Ranking en deel ik mijn bevindingen over SE Ranking ook via deze site.

beste SEO tool: SE Ranking

Uitleg over gebruikte termen

Wat is de SERP Checker?

De SERP is de Search Engine Result Page oftewel de zoekresultatenpagina van Google of andere zoekmachine. Met de SERP Checker tool kun je precies zien waar jij staat op een pagina, maar ook wat je directe concurrenten zijn. Bovendien laat de SERP Checker je ook zien wat de belangrijkste aandachtspunten bij je concurrent zijn.

Wat is de Backlinks Monitor?

SEO bestaat grofweg uit 3 pijlers: content, techniek en autoriteit. De autoriteit verhoog je met relevante backlinks. De Backlinks Monitor die veel van de beste SEO tools bieden helpen je daarbij een handje. Zij controleren bijvoorbeeld of jouw backlinks nog aanwezig zijn.

Wat is Rank Tracking?

Rank Tracking is het controleren van de posities van zoekwoorden waarmee een website in de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s) verschijnt. Je voert in de SEO tool van jouw keuze dus de zoekwoorden in die je via een zoekwoordonderzoek hebt bepaald. Vervolgens kun je, afhankelijk van jouw tool, zien hoe de resultaten per dag, 3 dagen of week wisselen.
Op basis van de rank tracking kun je bepalen aan welke zoekwoorden je extra aandacht moet besteden. Door aanpassingen aan jouw website, maar ook door je concurrent kan het gebeuren dat jouw positie wisselt. Via de Rank Tracking van jouw beste SEO tool houd je dit scherp in de gaten zodat je direct actie kunt ondernemen indien nodig.

Waarom is concurrentieonderzoek belangrijk voor SEO?

Verbetering van jouw resultaat begint met een hogere positie in de zoekmachine. En daarvoor is het belangrijk je concurrentie in de gaten te houden. Op basis daarvan kun je jouw SEO focus leggen. Scoort een concurrent hoger en heeft hij meer backlinks of juist landingspagina’s met meer tekst? Dan weet jij direct waar je mee aan de slag moet met jouw website.

Is SEO gratis?

Het antwoord op die vraag is lastig. Want ja, je kunt SEO helemaal zelf uitvoeren en geen tools kopen. Op die manier is SEO natuurlijk gratis. Je moet dan trouwens niet je eigen uren rekenen, want in feite kosten die ook geld natuurlijk.
Zelf heb ik heel lang niet geïnvesteerd in SEO tools en alles met gratis tools gedaan. Toch heb ik de overstap gemaakt naar SE Ranking met een abonnement van een jaar en ik heb gemerkt dat SEO daardoor nog meer is gaan leven en ik het nog leuker vind om ermee bezig te zijn.
Conclusie: Je kunt SEO gratis doen, maar met een goede tool wordt SEO veel makkelijker en leuker om te doen dankzij de juiste inzichten die je SEO strategie in een stroomversnelling brengen.

Google Search Console: gratis SEO tool

Beste gratis SEO tool: Google Search Console

De genoemde SEO tools in dit artikel zijn allemaal betaalde tools met een gratis proefperiode. Tijdens die proefperiode kun je al heel veel leren over jouw website en ontdekken waar verbeterpunten liggen. Hiermee ga je natuurlijk aan het werk, maar dan zul je merken dat het SEO spel verslavend is en je wilt blijven zien hoe je posities in Google omhoog gaan.

Met genoemde SEO tools kun je dit monitoren, maar er is een gratis SEO tool online die je ook waardevolle inzichten over SEO geeft. En die tool komt van Google zelf, hoe kan het ook anders. Ik heb het hier over Google Search Console.

Wil jij geen budget uitgeven aan SEO tools, maar toch weten hoe jouw website scoort? Ga dan aan de slag met Google Search Console. Via deze tool zie je ook wat jouw positie is in Google op relevante zoektermen en hoeveel vertoningen en klikken je website heeft gehad.

Speciaal Geselecteerd
Logo