Canva

Je kent het vast, je wilt aan de slag met je social media of je blog, maar hoe maak je daar nou een passende afbeelding bij? Ooit loste ik dit op met ingewikkelde programma’s zoals Photoshop of Indesign, maar toen ontdekte ik Canva. En daarmee ging een wereld voor me open.

En ik ben niet de enige. Het is inmiddels een bekend begrip geworden, bij online marketingbureaus, website-eigenaren, maar ook bij studenten, eigenlijk… bij wie niet? In deze review laat ik je zien waarom het zo’n fijn programma is om mee te werken, wat je ermee kunt en waarom dit echt onmisbaar is voor jouw online business.

Wat is Canva?

Canva is één van de beste grafische vormgevingtools die er op dit moment beschikbaar is. Het is betaalbaar en gebruiksvriendelijk en daardoor perfect voor kleine bedrijven, maar ook voor agencies. Of je nou een toffe Instagram post wilt maken of een professionele presentatie, het lukt allemaal in een handomdraai. Ik kan me inmiddels bijna niet meer voorstellen hoe ik mijn afbeeldingen vroeger maakte.

Voordelen van Canva

Dat ik enthousiast ben is volgens mij wel duidelijk. Maar waarom is Canva in 2021 de beste software voor jouw designs?

  • Supergemakkelijk te gebruiken
  • Gratis versie beschikbaar die al heel uitgebreid is
  • Kant-en-klare sjablonen voor vrijwel alles
  • Honderden stockfoto’s, afbeeldingen en stickers gratis voor commercieel gebruik
  • Gebruik Canva in je browser of de app, alles werkt naadloos samen
  • Al je ontwerpen, maar ook je uploads worden bewaard
  • Een populaire keuze voor kleine bedrijven, marketingbureaus en zelfs professionele marketeers
  • Design School heeft honderden lessen om te helpen met branding, visuele identiteit

Nadelen van Canva

Zijn er dan ook nadelen te benoemen als je deze review zo leest? Ehm… ja na even denken heb ik toch iets gevonden.

  • Het is zo populair dat de designs vaak terugkomen. Scroll maar door Pinterest of Instagram en je herkent direct heel veel Canva designs.
  • Foto’s bewerken is beperkt, je kunt wat filters toepassen of een achtergrond verwijderen, maar verwacht hier niet zoveel van.

Gratis of betaald?

Zelf gebruik ik al meer dan een jaar de betaalde versie en die zeg ik voorlopig niet snel op. Canva Pro kost €109,99 per jaar en geeft je toegang tot nog meer tools dan de gratis versie. Zeker als je Canva voor je werk gebruikt is dit wat mij betreft een no-brainer.

  • Met Canva Pro kun je het formaat van je designs wijzigen. Heb je dus een Instagram post gemaakt die je ook op Pinterest wilt gebruiken? Dan kun je dit eenvoudig regelen met de Pro versie. Bij de gratis versie kan dit niet.
  • Met Canva Pro kun je een brand kit maken. Hierin zet je jouw lettertypes, kleuren en designs. Zo is het nooit meer zoeken naar bepaalde items.
  • Je krijgt veel meer afbeeldingen en elementen in de Pro versie. Zo kun je jouw designs nog mooier maken.
  • Je kunt achtergronden verwijderen in de Pro versie. Ook deze functie gebruik ik heel vaak en werkt ook echt goed.
Canva review

Professionele designs zonder moeite?

Van social post tot presentatie, van logo tot brochure: met de templates van Canva maak je de mooiste designs.

Aan de slag

Om aan de slag te gaan, meld je je aan voor een profiel met je e-mailadres, Facebook- of Google-gegevens. Dit profiel is verplicht en hiermee kun je al je uploads en ontwerpen opslaan en er op elk gewenst moment aan werken.

Bij het gratis abonnement krijg je meer dan 8.000 verschillende sjablonen in 100+ ontwerpsoorten en gratis stockafbeeldingen, lettertypen en stickers. Pro- en Enterprise-gebruikers krijgen extra sjablonen, ontwerpelementen en samenwerkingsfunctionaliteit. Alles is drag-and-drop, dus het is zeer gebruikersvriendelijk. Als je vandaag aanmeldt, kun je ook vandaag je eerste designs al klaar hebben.

Canva tips

Als dagelijkse gebruiker heb ik in de loop der tijd best wat handigheidjes ontdekt. Ik deel ze graag met je.

  • Ben je op een website en wil je gelijk aan de slag in een leeg design? Type canva.new in je browser en je kunt direct aan de slag.

Canva review

Canva is zo’n website die altijd openstaat in je browser. Je hebt een ideetje en hup, het is zo verwerkt tot een afbeelding die er echt goed uitziet. Hoe ik dit 10 jaar geleden deed? Veel prutsen met Photoshop en Gimp. Gelukkig is dat verleden tijd!

Wanneer is Canva opgericht?

Het idee ontstond al in 2007 bij oprichtster Melanie Perkins toen ze werkte op een universiteit in Australië. Het viel niet mee om een investeerder te vinden, dit duurde maar liefst 3 jaar. Uiteindelijk is de tool officieel opgericht in 2013. Inmiddels is het gegroeid naar 60 miljoen gebruikers in 190 landen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Speciaal Geselecteerd
Logo