Beste online marketing tools in 2022

In dit artikel wil ik met name focussen op de beste online marketing tools voor bureaus. Zelf werk ik bij een online marketing bureau en veel van de tools die ik hieronder noem gebruiken wij zelf.

Voor een online marketing bureau zijn softwareprogramma’s onmisbaar. Aan de ene kant maken ze je leven een stuk makkelijker en meer gestructureerd, maar ook is het voor sommige taken onmogelijk deze uit te voeren zonder de juiste tools. Ook zijn er vaak tools beschikbaar die een alternatief zijn voor dure programma’s.

Bij het kiezen voor een online marketing tool is het belangrijk vooraf te bedenken wat je precies wilt gaan bereiken. Zelf vergelijk ik graag verschillende tools en noteer welke functionaliteit ik echt belangrijk vind. Natuurlijk moeten de tools je leven een stukje makkelijker maken, maar het is ook belangrijk dat je er met plezier gebruik van maakt en echt de meerwaarde inziet.

beste online marketing tools in 2022

Uitdagingen voor online marketingbureaus

Als je net als ik werkzaam bent bij een online marketingbureau zul je merken dat de concurrentie gigantisch is. Jouw klant wordt waarschijnlijk wekelijks benaderd door andere bureaus die allemaal gouden bergen beloven en jouw werk misschien wel afprijzen. Dit is misschien wel de grootste uitdaging voor jou als online marketeer. Jij moet namelijk zorgen dat de band met jouw klant zo goed is dat hij/zij geen enkel ander aanbod overweegt.

Naast de concurrentie is het tegelijk ook voor jouw bureau belangrijk om nieuwe klanten binnen te halen. Hoe pak je dit aan, zeker als je nog een wat kleiner bureau bent dat net start kan dit echt een grote uitdaging zijn. Zie het maar te winnen van de gigantische Ads budgetten die andere bureaus soms inzetten.

Een derde uitdaging voor online marketeers bij bureaus is time management. Je spreekt vooraf een bepaald abonnement af met je klant, maar wat doe je als er meer vragen komen of er toch nog een extra mailing of advertentie moet worden gemaakt? Reken je extra uren, hoe plan je dit tussen je andere projecten?

De laatste uitdaging die ik hier wil bespreken is het bijblijven bij de ontwikkelingen op het gebied van online marketing. Google, Bing, Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Tiktok, Snapchat en ga zo maar door… allemaal zijn ze continu bezig hun algoritmes aan te passen of nieuwe functies toe te voegen. Jouw uitdaging is om bij te blijven in al deze ontwikkelingen en de vragen van je klanten goed te beantwoorden.

Bovenstaande uitdagingen zijn groot en ik denk dat elk marketingbureau hiermee te maken krijgt. Gelukkig zijn er tools die jouw ‘agency life’ een stukje makkelijker maken. Lees maar mee…

Beste online marketing tools

WebCEO – SEO-tool

Als online marketingbureau staan al onze projecten in WebCEO. Hierin staat het project, de top 10 zoektermen waar we ons op richten en landingspagina’s. Elk weekend worden alle projecten gescand en op maandag is het dus weer spannend welke zoekwoorden het beter hebben gedaan en welke niet. Nieuwe landingspagina geschreven? Even toevoegen in WebCEO en die vertelt je direct hoe de pagina is geoptimaliseerd.

Naast bovenstaande biedt WebCEO nog veel meer opties op gebied van SEO en is het in mijn ogen een compleet en gebruiksvriendelijk pakket voor online marketingbureaus. Je koppelt het pakket ook aan Google Analytics en Google Search Console zodat je ook deze data kunt gebruiken in WebCEO.

Meer lezen over WebCEO | Direct naar het programma

Enormail – e-mailsoftware

Ik heb een zwak voor Nederlandse software, maar het moet wel voldoen aan de hoge eisen die wij als bureau stellen. Toen ik in aanraking kwam met Enormail en hun e-mailsoftware bekeek en probeerde, was ik snel om. Inmiddels zijn wij als bureau ook werkzaam met Enormail en versturen we voor ruim 50 klanten wekelijks nieuwsbrieven via Enormail.

Enormail is een prettig pakket om mee te werken. De editor is basic, maar geeft netjes verzorgde mailings die via Nederlandse servers worden verstuurd. Dit geeft goede aflever- en openratio’s en daar draait het om. Bovendien vind ik Enormail betaalbaar en hebben ze een hele fijne autoresponder.

Meer lezen over Enormail | Direct naar de tool

Canva – Design

Natuurlijk kun je Photoshop gebruiken, maar met Canva is het maken van mooie afbeeldingen zoveel eenvoudiger en sneller dat wij niet meer zonder kunnen. Voor veel klanten plaatsen we bijvoorbeeld social media berichten en dat is dankzij Canva supersnel voor elkaar. Kies wel voor een Pro abonnement zodat je veel meer afbeeldingen en elementen kunt gebruiken, maar ook brand kits voor klanten kunt opstellen.

Voor mij hoort Canva ook zonder twijfel bij de beste online marketing tools van 2022 en op ons bureau wordt de site dagelijks intensief gebruikt. Van social media bericht tot banner, maar zelfs drukwerk en advertenties maken we soms op in Canva.

Meer lezen over Canva |. Direct naar de tool

Creative Market

Als online marketingbureau is creativiteit onmisbaar, maar soms mag je jezelf best een handje helpen. Zelf ga ik dan meestal naar Creative Market waar je ontzettend veel mooie templates, lettertypes, foto’s en meer kunt vinden. De prijzen op Creative Market vind ik heel redelijk en de designs zijn vaak van hoge kwaliteit.

Vraagt je klant om een nieuw logo, een website design of een magazine? Neem gerust eens een kijkje op Creative Market waar je voor een paar tientjes mooie designs kunt aanschaffen.

Naar Creative Market

Naast bovengenoemde beste online marketing tools zijn er nog veel meer handige tools die je kunt gebruiken voor het optimaliseren van de prestaties van jouw klanten en de uitdagingen die je tegenkomt te verkleinen. Vergeet echter niet dat het belangrijkste is om goed contact te houden met je klant, want de persoonlijke band is door geen enkele tool te overtreffen.

Speciaal Geselecteerd
Logo